Megvan a Dűne rendezője: jó kezekben a projekt

Frank Herbert A Dűne című műve nem egy szokványos sci-fi regény, annál sokkal több. Egy szokatlanul összetett mű, amely magában ötvözi vallások, mítoszok elemeit, merít a történelemből, és Herbert életéből egyaránt, egy olyan kerek egészet alkotva úgy, hogy összefonódik benne a filozófia, a vallás és a szociológia.




Nem egy átlagos könnyed olvasmány, viszont épp ezért  hatalmas a rajongótábora – nem csoda, hogy nagy harcot vívtak a megfilmesítési jogokért. Először Arthur P. Jacobs állt neki, hogy mozivászonra álmodja a monumentális történetet, de beletört a bicskája, majd ugyanígy járt Alexandro Jodorowsky is, pedig az ő elképzelései igen érdekesek voltak (szerepelt volna a filmben többek közt Dalí és Orson Welles, a zenét pedig a Pink Floyd szállította volna – jól hangzik, nem?)

Végül 1980-ban az Oscar-díjas producerhez, Dino De Laurentiishoz kerültek a megfilmesítési jogok, aki Ridley Scottot nézte ki rendezőnek, végül azonban David Lynch kapta a feladatot – ez a film pedig végül el is készült: ez volt az 1984-ben megjelent Dűne című film.

Az a film, aminél jobban talán semmi sem osztotta meg a nézőközönséget: az atmoszférára ugyan nem nagyon érkezett panasz, a Toto zenéje is rendben volt, ugyanakkor a narráció és a történet bonyolultsága a játékidő rövidsége miatt egy furcsa elegyet eredményezett. A film végül bukás lett.

Jobban sikerült a Syfy sorozata 2000-ben, amire már a rajongók is rábólintottak, de ez akkor is “csak” egy sorozat és sokan úgy gondolják, hogy tartozik Hollywood Herbert művének egy minőségi filmes adaptációval. Nos, úgy tűnik, hogy most tényleg van rá esély, hogy ez elkészülhet.

Brian Herbert (Frank fia) ugyanis bejelentette, hogy megtalálták -jobban mondva a tárgyalások végére érve megegyeztek- a film rendezőjével, Denis Villeneuve-vel. Ha pedig valakinek a kezében jó helyen van a Dűne, akkor az egyértelműen Villeneuve, aki az Érkezés után jelenleg a Blade Runner 2049-en dolgozik.

Hirdetés


Hogy a film munkálatai mikor kezdődnek és mikorra várható a bemutató, arról még egyelőre nincs információ, az biztos, hogy nem a közeljövőben, hisz a Szárnyas Fejvadász folytatása jelenleg teljesen lefoglalja a rendezőt. A lényeg, hogy hátradőlhetünk és megnyugodhatunk: minden esély megvan rá, hogy egy kiváló Dűne adaptációval leszünk gazdagabbak az elkövetkező években.
[fb_button]

3
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Bereg IsztriajerichoDr. No Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Dr. No
Vendég
Dr. No

Ez valóban nagyszerű hír!

De a David Lynch-féle 1984-es film is eszelősen jó volt. Nyilván Herbert zseniális könyvéjé az érdem, de a nagyszerű színészek és a korához képest igényes kivitelezés is sokat nyomott a latba. Szerintem a léc baromi magasan van, de Villeneuve megugorhatja.

jericho
Vendég
jericho

bizony .. egy új “univerzumot” lehetne (és kellene) építeni belőle

Bereg Isztria
Vendég
Bereg Isztria

A David Lynch-féle Dűne egy klasszis, nem is tudom, hányszor láttam, csodálatosan jó volt. Kíváncsian várom az újabb feldolgozást. Remélem, hangulatában hozza a régit, és nem csicsázzák túl, ahogyan például a Dűne gyermekeit tették, ahol a kosztümök elvették a történet komolyságát. Dr. No, igazad van, baromi magas a léc 🙂