Kill’em All (2017) – kritika

Jean-Claude Van Damme sokunk fiatalkorának egyik hőse, a Véres játék, a Kickboxer és a Dupla dinamit sztárja bizony már az 57-et tapossa. Míg a nyolcvanas-kilencvenes években, a harcművészeteket középpontba helyező mozik idején csillaga fényesen ragyogott, mára már rendesen megkopott a fiatalkori pörgőrúgása.




Ez persze nem azt jeleni, hogy JCVD felhagyott volna a filmezéssel, szó sincs róla. Aki késői bagoly és gyakran téved éjjelente a Film+, vagy valamely hasonszőrű mozicsatorna közelébe, az gyakran belefuthat egy-egy újabb alkotásába, csak ebben az évtizedben 20 filmben vállalt szerepet, ami azért nem csekély szám.

Legújabb alkotása a Peter Malota által rendezett Kill’em All, ami tökéletes példája az elmúlt évek JCVD termésének – emlékeztetőül mondanám, hogy e sorok írója nagy rajongója a belga úriembernek. De rajongás ide, vagy oda, a puszta tényeken sajnos semmi sem változtat.

Lássuk, miről is van szó, ígérem megpróbálom rövidre venni, hamarosan meglátjátok miért.

A Kill’em All alaptörténete első blikkre nem is rossz, sajnos ez az érzés mindössze pár perc alatt tovaszáll. Rövid történelemleckével kezdünk (mármint nem mi, hanem a film), pár sorban összefoglalják nekünk a délszláv háborút, ezzel megalapozva “hőseink” indítékát.

Ez mind szép és jó (üdítően kevésszer használt alapanyag), a baj az, hogy ahogy elmélyedünk a filmben, nagyon hamar rájövünk, hogy ennek azon kívül, hogy Dusan-nak, meg Zoran-nak lehet hívni a rossz arcokat, semmi jelentősége.

Csendesnek induló vasárnap délelőttön a kórházba egymás után érkeznek meg a betegek, akik egy lövöldözésben sérültek meg. Köztük van Philip (JVCD), akit a fiatal orvosnő, Suzanne lát el. Még fel sem ocsúdnak a sokkból, amikor fegyveresek lepik el az intézményt, akiknek egyetlen céljuk (bizonyám!), hogy levadásszák a férfit.

A történéseket Suzanne elbeszéléséből ismerhetjük meg, amit a két FBI ügynöknek ad elő, akik megtestesítik a jó zsaru-rossz zsaru mintapéldáját. S bár a játékidő rövidsége, valamint az aránylag különlegesebb sztorialap lehetőséget adott volna egy érdekes, pörgős és okos akciófilmhez, végül nem ezt kaptuk. Nagyon nem ezt.

Ha ugyanis lebontjuk a vékony körítést, nem marad más, mint egy rendkívül olcsó tévéfilm, ahol pár emberke egymást kergeti a kórház folyosóján és ha véletlen összetalálkoznak, akkor olyan gyengén koreografált harcjelenetecskében intézik el egymást, amire még a Film+ 2 se lenne büszke. Természetesen a végén kapunk egy iszonyatosan gagyi (de tényleg, szánalmasan rossz) csavart, ami talán még tud valamennyit rontani az összképen, de már nem sokat.



Nem, nem azzal van a baj, hogy JCVD öregszik, szó sincs róla. Itt az a baj, a nagyon nagy baj, hogy ez a film rettentően gagyi és olcsó. Minden egyes eleme, minden egyes karaktere és szereplője (jut eszembe, Peter Stormare sosem volt még ilyen rossz) bóvli, nincs egy pontja, amibe kapaszkodni lehetne. Tévéfilm a javából, de a rosszabbik fajta.

Higgy nekem, vedd elő a Kickboxert ha JCVD-re vágysz, vagy pörgesd le a Tökéletes katonát újra, ezerszer jobban jársz. Ez a film nem érdemli meg az idődet.

Értékelés:

[fb_button]

5
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Krisztian Chochol#Hesstegwine2Illusions93Joe Jonson Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Joe Jonson
Vendég
Joe Jonson

Annak idején én is Van Damme rajongó voltam, de sajnos már régóta csak ilyen szintű filmekben tűnik fel. ( kis túlzással mondhatni, hogy a “Mindhalálig” óta, pedig az már jó húsz éve volt)
Azért én még bízom benne hogy egyszer valaki újrafelfedezi, és kap egy rendesen megírt sztorit.

Illusions93
Vendég
Illusions93

Vagy inkább a Cyborg-ot. Nálam #1 az a film 😉 Egyébként már a 90-es évek második felétől nagyon gagyi filmjei készültek.

wine2
Vendég
wine2

Sajnos kissé szégyennek tartom, hogy harmadik napja ez az írás virít a hessteg.com-on a legnagyobb képpel… JCVD nem színész, nem csinál mást, mint üt, lő, gyilkol. Mi szerethető van benne? Mindenki csak röhög az Elrabolva sorozaton, meg Liam Neeson híres telefonos monológján. De Van Damme-nak csak és kizárólag ilyen “filmjei” voltak, vannak és lesznek, hiszen máshoz nem ért.

Krisztian Chochol
Vendég
Krisztian Chochol

az uolsó jó filmje az időzsaru volt.Nem is fűznék ehhez moslékhoz semmit 🙁