Ezt tudja majd a Project Scorpio – bemutatták az új Xbox-ot

A Microsoft versenyt fut az idővel, így nem túlságosan meglepő, hogy a cég leleplezte az új konzol specifikációit még bőven az E3 előtt. A PS4 Pro ugyebár már rég a piacon van, erős, egész jó húzócímeket kap, valamit lépni kell, mert a Sony nagyon nyeregben van.




Ezt a versenyt kívánja kiélezni, sőt, eldönteni a Scorpio, aminek a nevét még mindig nem tudni (könnyen lehet, hogy marad Xbox Scorpio), ahogyan azt sem, hogy egész pontosan mikor fog megjelenni.

Annyit azonban tudunk, hogy valamikor még a karácsonyi időszak előtt, természetesen azért, hogy a fa alatt már a Microsoft gépe okozzon örömet az ünnepek alatt.

A Digital Foundry egy igen részletesen cikk keretein belül lerántotta a leplet a hamarosan érkező konzol specifikációjáról és ha a puszta tényeket -és számokat- nézzük, akkor valóban kétségtelen, hogy messze a legerősebb konzol érkezik majd ősszel.

Lássuk, hogy a többi konzolhoz viszonyítva hogyan alakulnak a számok a Scorpio esetében, mennyivel várhatunk erősebb gépet.

Xbox Scorpio Xbox One PS4 Pro
Processzor (CPU) Nyolc x86-os, egyenként 2,3 gigahertzes mag Nyolc, 1,75 gigahertzes mag Nyolc, 2,1 gigahertzes mag
Grafikus processzor 40 számítási egységből, 1172 megahertz 12 GCN számítási egység, 853 megahertz 36 GCN számítási egység, 911 megahertz
Memória (RAM) 12 gigabájt GDDR5 8 gigabájt DDR3 8 gigabájt GDDR5
Sávszélesség (memória) 326 gigabájt/s 68 gigabájt/s 216 gigabájt/s
Háttértár 1 TB 500GB/1 TB 1 TB
Optika 4K UHD Blu-ray Blu-ray/4K UHD Blu-ray

 

Ahogy az jól látszik, minden tekintetben -bőven- túlszárnyalja a teljesítmény a PS4 Pro-t is, főképp a grafikai megjelenítés terén, ez pedig a játékokon is szépen látszik, a 60 FPS, 4K felbontás mellett nem okoz problémát a konzolnak. Akit érdekelnek a részletek, az lesse végig a videót, bő negyed óra, de nagyon sok érdekes apróság elhangzik benne, szóval érdemes.

Xbox Scorpio videó (katt és lenyílik)

A Scorpio természetesen gond nélkül lejátssza majd a 360/One játékokat, és akkor sem kell kétségbeesni, ha nincs 4K kijelzőnk, hisz a PS4 Pro esetében megszokott módon, a felbontás mellett választhatjuk a tökéletes részletességet is, az eredmény így pedig egy “sima” FullHD kijelzőn is ég és föld lesz az Xbox One-hoz képest.

Hogy ez elég lesz-e a Microsoftnak ahhoz, hogy újra a csúcsra törjön?

Ezt nehéz megtippelni, főképp azért, mert ami egy konzolnál talán a legfontosabb – az exkluzív címek -, az a Scorpio-nál nem igazán tényező. Persze még azt sem tudni, hogy mennyit kell kicsengetnünk majd a masináért, az előzetes tippek alapján 500 dollár környékén nyit majd, ami nem tűnik vészesnek (itthon ez 160-170 ezer forintot jelent körülbelül).


Meglátjuk mit hoz az ősz, az biztos, hogy úgy tűnik a Microsoft mérnökei kitettek magukért, és a nyers erővel nem lesz gond. Hogy érdemes lesz-e cserélni a konzolunkat, az már egy egész más kérdés.
[fb_button]

4
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Sinter_PapaTibor JuhászRichárd Szabó Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Sinter_Papa
Vendég
Sinter_Papa

Leginkább szerintem csak azoknak jó, akiknek UHD TV van.

Richárd Szabó
Vendég
Richárd Szabó

Arról azért ne feledkezzünk el szerintem, hogy a Scorpio egy új konzol, még a PS4 Pro pedig csak egy upgrade azoknak, akik 4K-ban szeretnének játszani. Kicsit butaságnak érzem így az összehasonlítást, hogy egy 3,5 éves gépet vettünk össze egy vatta újjal. Majd ha kijön PS5 akkor szeretnék egy összehasonlítást látni.

Tibor Juhász
Vendég
Tibor Juhász

Jobban fut rajta elviekben minden a paraméterekből itélve… Ha 8 magra optimalizáltak persze… 🙂 Single core-ban jó ideje vesztes az AMD, Ryzen ide vagy oda… A Ryzen is gyengébb single core-ban…