A benyomásokon kívül általában túl nagy következtetéseket nem lehet és nem is érdemes levonni egy pilotból, a Tabu több szempontból is kivételes eset. Egyrészt egy minisorozatról van szó (8 epizód), így a pilottal már le is tudtuk az egész széria nyolcadát, másrészt a BBC szériája az év egyik legjobban várt szériája, ha másért nem is, hát azért mindenképp, mert Tom Hardy-t újra becsábították a tévébe. Hab a tortán, hogy az apja is tetemes részt vállalt a Tabu elkészültében, íróként ugyanis Chips Hardy jegyzi a sorozatot, Tom mellett.

Ennek megfelelően, nem túl meglepő módon közel moziélményt kaptunk az első epizóddal – a látvány, de talán sokkal jobb szó az atmoszféra a Taboo legnagyobb húzóereje. 1814-ben járunk, a helyszín London. A Kelet-indiai Társaságnak égető szüksége van egy jelentéktelennek tűnő földdarabra, ami az angol-amerikai békekötés után lehetőséget biztosít majd a kínai átjárásra. A probléma, hogy a terület magánkézben van: egy bolond kezében, aki még évtizedekkel azelőtt vásárolta némi puskaporért az indiánoktól. A öreg aztán meghal, a Kelet-indiai Társaság vezetői pedig sikeresen megegyeznek a lányával a földterület adásvételét illetően, csakhogy történik egy nem várt esemény. Hazatér a halottnak hitt fiú, James Keziah Delaney (Tom Hardy), aki így jogos örökössé lép elő, a föld eladásáról pedig hallani sem akar.

De nem is ez vele a legnagyobb gond, hanem a sötét mendemondák, melyek körüllengik: s a 10 év Afrikában eltöltött idő úgy látszik valóban mély nyomokat hagyott rajta.

Túlságosan nem szeretném elspoilerezni -már az első epizódot sem-, így ebbe a részbe nem mennék túlságosan bele, támpontként annyit mondanék, hogy némi sötét misztikumot már most sikeresen belekevertek a készítők, kérdés, hogy ez a későbbiekben mekkora hangsúlyt kap majd (tippre azt mondanám, hogy jelentőset, aztán majd meglátjuk, de jó irány, az vitathatatlan).

Tetszik a cikk? Akkor like-olj minket, és legyél te is Hessteges! <3

Szóval az már most látszik, hogy több lesz ez, egy egyszerű földdarab körüli hercehurcánál, Delaney karatere annyira nyers az angliai elithez (de a pórnéphez) képest (is), hogy ebből túl sok jó nem fog kisülni, Hardy pedig lubickol a szerepben, egyedül betölti a képernyőt, nagyon jól áll neki az egész.

Sztoriban, összetettségben, karakterformálásokban nincs hiba (Hardy mellett Oona Chaplin, Jonathan Pryce és David Hayman is emlékezetes), de ahogy említettem is az atmoszférateremtés volt a pilot legerősebb része. Annyira átüt a képernyőn, hogy mennyire… hogy is mondjam, mocskos? egy világ, hogy szinte érezni a bűzt, ami az utcákon terjeng. Undorító, ködös, nyomasztó világ ez, ahol tántoríthatatlan kősziklaként áll Delaney a maga félőrült módján.Szóval egy epizódból még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Én most mégis azt mondom, hogy ez nem csak zseniálisan indul: ez végig az lesz. Engem megvettek kilóra és már most sajnálom, hogy már csak 7 rész van hátra.
sav5-01

  • Huresz

    Azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy Tom Hardy talán az egyik legjobb férfi színész akit mostanában a vásznon láthatunk. Legalább annyi fajta különböző szerep osztható rá, mint Di Caprio-ra. Így megnézve az első részt a sorozatból azt kell mondjam, hogy legalább annyira zseniálisnak tűnik, mint anno a True Detective 1. évada volt (a másodikat hagyjuk inkább). Talán sok szempontból hasonló is a két sorozat. Mind 2 minisorozat (8 rész egyenként 50-60 perc hosszúsággal), meglepő szereposztás, részlet gazdag díszlet és egy magával ragadó történet szál. Aki látta a True Detective első évadát, az talán érti, amikor azt mondom, hogy ez legalább annyira fantasztikus sorozatnak ígérkezik, mint az volt. Minden egyes részben egy hajszálnyival jutunk csak közelebb a végkifejlethez, míg az utolsó rész egy páratlan csattanóval zárul. Valahogy ez az érzésem a Tabu-val kapcsolatban is. A pilot tökéletes volt, remélem a többi 7 rész is az lesz. Egy picit talán vitatkoznék a kritika írójával, hiszen én egyáltalán nem bánom, hogy egy minisorozatról beszélünk. Az összességében durván 7-8 óra arra lesz elég, hogy egy nagyon komplex és nagyon jó sorozatot kapjunk. Ennél szerintem nem is kell több.

  • Masterpiece

    Hát de kicsit túlzás!! Travis Fimmel kicsit jó színész igaz, nem olyan mint a tom de képzeld el forditva tomot egy vikingekbe…!

  • Imádom!