Melyik gamernek nem lábadt még könnybe a szeme a ténytől, hogy a jobbnál-jobb játékokkal nem, vagy csak nagyon lebutított minőségben tudott játszani, mert a gépe egyszerűen kevés volt a magas részletességhez, a pénztárcában meg pont nem volt fölös 2-300 ezer forint a fejlesztésre?

Ismerős érzés igaz? Persze a legegyszerűbb mód a folyamatos fejlesztés, de aki ebben a cipőben jár, az jól tudja, hogy milyen összegeket emészt ez fel. Nos erre kínál most megoldást az nVidia a Geforce Now segítségével. Nem akkora újítás ez, biztos sokan emlékeztek még az Onlive nevezetű mókára, nos a Now is valami ilyesmi. Számítógépünk csupán videólejátszó, a játék tényleges futtatása távoli szerverparkokon történik. A jó része a dolognak, hogy ezzel a megoldással egy Geforce 1060/1070/1080 grafikai szintjén játszhatunk masinánkon, ehhez pedig mindössze egy átlagos gépre, egy megfelelő kijelzőre és persze minél gyorsabb internetkapcsolatra van szükségünk.

Oké, ez baromi jól hangzik, hol a csapda? -kérdezitek teljes joggal. Mert ami túl szépnek hangzik, az általában nem igaz. Nos alapvetően ilyen gond nincs, az Onlive is működőképes volt, csupán pár dolgot kell elfogadnunk. Az egyik az, hogy legyen akármilyen Google Fiber berántva a lakásba, valamennyi késleltetéssel számolni kell, ha pedig csak átlagos az internetkapcsolatunk, akkor ez okozhat, ha nem is problémát, de időszakonként kellemetlenségeket mindenképpen. Ugyanezen okból (azaz, hogy mi csak egy videót kapunk a gépre) a kép élesség és részletesség sosem lesz olyan “tökéletes”, mintha az otthoni gépünkön futtatnánk az adott játékot. Ezzel a két aprósággal azonban zokszó nélkül együtt lehet élni, hisz a látvány még így is pazar, megfelelő netkapcsolat esetén pedig a késleltetés nem okoz nagy galibát.

Ami már nagyobb gond, az az nVidia -jelenlegi- elképzelése a szolgáltatásról. Ugyan márciustól majd ingyenesen kipróbálható lesz (Early Access), a későbbiekben, amikor már élesben indul a rendszer, akkor bizony fizetnünk kell (ez még nem meglepő, sőt, teljesen oké), ami kevésbé tetszetős, az az ár, ami egész pontosan 25 dollár.

No sajnos nem havonta, hanem 20 órányi játékért kell kicsengetnünk nagyjából 7200 forintot, ezért cserébe egy GTX 1060-as kártya teljesítményét élvezhetjük. Ha maximalisták vagyunk és a jelenlegi csúcskártya (1080) tudását akarjuk élvezni, akkor az ár már ennek a duplája – egész pontosan a játékidő csökken a felére, hisz ekkor már csak 10 órát játszhatunk 25 dollárért cserébe.

Üröm az ürömben, hogy emellett meg kell vásárolnunk a játékot is amivel játszani szeretnénk (telepítenünk természetesen nem kell). És itt akkor álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk át, hogy mennyire jó ajánlat a Geforce Now.

A játékok árával nem kell számolnunk, azt mindenképp meg kell vennünk, ha otthon futtatjuk, ha az nVidia parkjában. Ugyanez a helyzet a monitorral/kijelzővel, abból mindkét esetben kell egy jó minőségű. Ha a Geforce Now szolgáltatással játszunk, ahhoz is kell egy átlagos/alsó-középkategóriás gép, vegyük úgy, hogy ez nagyjából 100 ezer forintba kerül cakk-pakk, ezzel nem nagyon lövünk fölé. Ezzel szemben egy GTX 1080-as kártyával (200 ezer Ft) felvértezett ‘gamer’ gép egy i7-es (pl. 6700K – 100 ezer Ft) processzorral, 16 GB DDR4 memóriával (40 ezer forint) nagyjából összesen 450 ezer forintból összerakható (110 ezer forintot számoltam SSD-re, HDD-re, gépházra, alaplapra és a tápra). A különbség 350 ezer forint, ebből az összegből 49 alkalommal tudunk előfizetni a 10 órás játékidőre, azaz 490 órányi játékot kapunk a gépünkért cserébe.

No most, hogy átgondoltuk mennyire jó buli, le is vonhatjuk a konzekvenciát, hogy nagyon – mármint az nVidia-nak. Azt odáig még értem, hogy az egyszeri játékosok számára ez akár még csábító is lehet, de gondolkozzunk el egy pillanatra megint csak. Aki tényleg csak szökő évente akar játszogatni egy kicsit, az valószínűleg nem azon pörög, hogy nem Ultra beállításokon játszik, ráadásul a néha játszogató, kényelmes megoldás után kutató emberkék számára a konzol sokkal jobb megoldásnak tűnik.

Aki pedig csúcsteljesítményre vágyik, és a játék a mindene, annak ez egy nagyon drága megoldás, hisz gondoljunk bele, egy igazi játékos hetente simán eltölt 20-30, de akár 40 órát is a gép előtt. Hirtelen csak egy esetben tudom elképzelni azt, hogy igénybe venném ezt a szolgáltatást: ha konzol játékosként végig szeretnék tolni 1-1 PC-exkluzív címet.Persze majd az idő eldönti, hogy ez az elképzelés mennyire lesz életképes, mert előzetesen még azt is nehezen tudom elképzelni, hogy ez a tengerentúlon, vagy akár Európa jóval tehetősebb országaiban sikeres lehet ezen az áron.

 

sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

7 hozzászólás : "Geforce Now – itt a megoldás, ha gyenge a géped játékra"

avatar
Én
Vendég
Én

Itt a technológiának kell örülni. Idővel biztos bővül a választék, több csomag lesz, olcsóbb lesz. Valószinű eljön a havi előfizetések kora, más szolgáltatók is jönnek, és igy szépen csökkennek majd az árak is. Szerintem ez szuper. Nyilván soha nem fogom használni, de akkor is.

URL
Vendég
URL

Google fiber $70/hó+$30 a bekötés + $25/hó+ megveszed a játékot is
Tényleg megéri 1 év alatt kifizetem a VGA-t belőle, pláne hogy az USA-ban is csak 23 városban van Google Fiber
Mo. pedig igen csak le van maradva (vidék kertváros) a 500/100Mbit (stabil) nettől, vidéken jó ha 20-40Mbit az átlag.
Igen a technológiának örülünk, de mint ez is csak egy üzlet, és a felhasználók kizsákmányolása, még ha jönni más szolgáltató akkor se lesz sokkal olcsóbb, sőt még plusz dolgokat adnak amik csak többlet költséget fognak jelenteni a felhasználóknak.

Csabi
Vendég
Csabi

Nekem gtx 1060 as gaming videokártyám van.De ez a 25 dollár nagyon lehúzos!!!

Ábel
Vendég
Ábel

Sajnos a technológia körbe határól minket, ezáltal mi magyarok kimaradunk belőle 😀 , DE HA esetleg úgy dönt a technology, hogy bekopogtat akkor meg a pénzt nem fogják oda adni az emberek, mert megint csak “lehuzós” nem lehuzás csak a magyar fizu kevés ehez 😛

PhoenixSpirit
Vendég
PhoenixSpirit

Kb. annyi értelme van, mint a mobil játékokban az in-game vásárlásoknak..

Risy
Vendég
Risy

Érdekes, hasznos dolog, sok sikert kívánok nekik. És ennyi… Amikor még “nagy gamer” voltam, 490 óra semmiség volt. Eszembe nem jutott volna évente 3X cserélni gépet (a számítások alapján). Amióta meg nem játszom sokat, azóta nem igazán foglalkozom azzal, milyen beállításokkal játszok valamit. Szóval, kösz, most már tudok róla, hátha a jövőben lesz értelme gondolkodni rajta.

Dávid
Vendég
Dávid
Azért tegyük hozzá hogy egy átlag magyar háztartásban nem hogy ilyen szolgáltatásra,de még a játékok megvásárlására sincs pénz. Ha meg valaki csak játszani akar akkor vásárol minimum 8GB ramot, hozzá egy i3 6100-as procit valami deszkával és egy GTX 1050Ti meg egy HD ready monitort( olcsóbb és csökkenti a gépigényt a full HD-hoz képest) és azzal a gyerek el tud játszani pár évig, max nem minden játékot járat max grafikán a későbbiekben. Nagyjából egy 150.000Ft-os konfig monitorral mindennel. Ahhoz hogy valaki ezt az Nvidia megoldást igénybe tudja venni legalább 20 megabites letöltés lenne szükséges, jó feltöltéssel ami ugye a billentyű… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
wpDiscuz