Melyik gamernek nem lábadt még könnybe a szeme a ténytől, hogy a jobbnál-jobb játékokkal nem, vagy csak nagyon lebutított minőségben tudott játszani, mert a gépe egyszerűen kevés volt a magas részletességhez, a pénztárcában meg pont nem volt fölös 2-300 ezer forint a fejlesztésre?

Ismerős érzés igaz? Persze a legegyszerűbb mód a folyamatos fejlesztés, de aki ebben a cipőben jár, az jól tudja, hogy milyen összegeket emészt ez fel. Nos erre kínál most megoldást az nVidia a Geforce Now segítségével. Nem akkora újítás ez, biztos sokan emlékeztek még az Onlive nevezetű mókára, nos a Now is valami ilyesmi. Számítógépünk csupán videólejátszó, a játék tényleges futtatása távoli szerverparkokon történik. A jó része a dolognak, hogy ezzel a megoldással egy Geforce 1060/1070/1080 grafikai szintjén játszhatunk masinánkon, ehhez pedig mindössze egy átlagos gépre, egy megfelelő kijelzőre és persze minél gyorsabb internetkapcsolatra van szükségünk.

Oké, ez baromi jól hangzik, hol a csapda? -kérdezitek teljes joggal. Mert ami túl szépnek hangzik, az általában nem igaz. Nos alapvetően ilyen gond nincs, az Onlive is működőképes volt, csupán pár dolgot kell elfogadnunk. Az egyik az, hogy legyen akármilyen Google Fiber berántva a lakásba, valamennyi késleltetéssel számolni kell, ha pedig csak átlagos az internetkapcsolatunk, akkor ez okozhat, ha nem is problémát, de időszakonként kellemetlenségeket mindenképpen. Ugyanezen okból (azaz, hogy mi csak egy videót kapunk a gépre) a kép élesség és részletesség sosem lesz olyan “tökéletes”, mintha az otthoni gépünkön futtatnánk az adott játékot. Ezzel a két aprósággal azonban zokszó nélkül együtt lehet élni, hisz a látvány még így is pazar, megfelelő netkapcsolat esetén pedig a késleltetés nem okoz nagy galibát.

Ami már nagyobb gond, az az nVidia -jelenlegi- elképzelése a szolgáltatásról. Ugyan márciustól majd ingyenesen kipróbálható lesz (Early Access), a későbbiekben, amikor már élesben indul a rendszer, akkor bizony fizetnünk kell (ez még nem meglepő, sőt, teljesen oké), ami kevésbé tetszetős, az az ár, ami egész pontosan 25 dollár.

No sajnos nem havonta, hanem 20 órányi játékért kell kicsengetnünk nagyjából 7200 forintot, ezért cserébe egy GTX 1060-as kártya teljesítményét élvezhetjük. Ha maximalisták vagyunk és a jelenlegi csúcskártya (1080) tudását akarjuk élvezni, akkor az ár már ennek a duplája – egész pontosan a játékidő csökken a felére, hisz ekkor már csak 10 órát játszhatunk 25 dollárért cserébe.

Üröm az ürömben, hogy emellett meg kell vásárolnunk a játékot is amivel játszani szeretnénk (telepítenünk természetesen nem kell). És itt akkor álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk át, hogy mennyire jó ajánlat a Geforce Now.

A játékok árával nem kell számolnunk, azt mindenképp meg kell vennünk, ha otthon futtatjuk, ha az nVidia parkjában. Ugyanez a helyzet a monitorral/kijelzővel, abból mindkét esetben kell egy jó minőségű. Ha a Geforce Now szolgáltatással játszunk, ahhoz is kell egy átlagos/alsó-középkategóriás gép, vegyük úgy, hogy ez nagyjából 100 ezer forintba kerül cakk-pakk, ezzel nem nagyon lövünk fölé. Ezzel szemben egy GTX 1080-as kártyával (200 ezer Ft) felvértezett ‘gamer’ gép egy i7-es (pl. 6700K – 100 ezer Ft) processzorral, 16 GB DDR4 memóriával (40 ezer forint) nagyjából összesen 450 ezer forintból összerakható (110 ezer forintot számoltam SSD-re, HDD-re, gépházra, alaplapra és a tápra). A különbség 350 ezer forint, ebből az összegből 49 alkalommal tudunk előfizetni a 10 órás játékidőre, azaz 490 órányi játékot kapunk a gépünkért cserébe.

No most, hogy átgondoltuk mennyire jó buli, le is vonhatjuk a konzekvenciát, hogy nagyon – mármint az nVidia-nak. Azt odáig még értem, hogy az egyszeri játékosok számára ez akár még csábító is lehet, de gondolkozzunk el egy pillanatra megint csak. Aki tényleg csak szökő évente akar játszogatni egy kicsit, az valószínűleg nem azon pörög, hogy nem Ultra beállításokon játszik, ráadásul a néha játszogató, kényelmes megoldás után kutató emberkék számára a konzol sokkal jobb megoldásnak tűnik.

Aki pedig csúcsteljesítményre vágyik, és a játék a mindene, annak ez egy nagyon drága megoldás, hisz gondoljunk bele, egy igazi játékos hetente simán eltölt 20-30, de akár 40 órát is a gép előtt. Hirtelen csak egy esetben tudom elképzelni azt, hogy igénybe venném ezt a szolgáltatást: ha konzol játékosként végig szeretnék tolni 1-1 PC-exkluzív címet.Persze majd az idő eldönti, hogy ez az elképzelés mennyire lesz életképes, mert előzetesen még azt is nehezen tudom elképzelni, hogy ez a tengerentúlon, vagy akár Európa jóval tehetősebb országaiban sikeres lehet ezen az áron.

 sav5-01

 • Én

  Itt a technológiának kell örülni. Idővel biztos bővül a választék, több csomag lesz, olcsóbb lesz. Valószinű eljön a havi előfizetések kora, más szolgáltatók is jönnek, és igy szépen csökkennek majd az árak is. Szerintem ez szuper. Nyilván soha nem fogom használni, de akkor is.

 • URL

  Google fiber $70/hó+$30 a bekötés + $25/hó+ megveszed a játékot is
  Tényleg megéri 1 év alatt kifizetem a VGA-t belőle, pláne hogy az USA-ban is csak 23 városban van Google Fiber
  Mo. pedig igen csak le van maradva (vidék kertváros) a 500/100Mbit (stabil) nettől, vidéken jó ha 20-40Mbit az átlag.
  Igen a technológiának örülünk, de mint ez is csak egy üzlet, és a felhasználók kizsákmányolása, még ha jönni más szolgáltató akkor se lesz sokkal olcsóbb, sőt még plusz dolgokat adnak amik csak többlet költséget fognak jelenteni a felhasználóknak.

 • Csabi

  Nekem gtx 1060 as gaming videokártyám van.De ez a 25 dollár nagyon lehúzos!!!

 • Ábel

  Sajnos a technológia körbe határól minket, ezáltal mi magyarok kimaradunk belőle 😀 , DE HA esetleg úgy dönt a technology, hogy bekopogtat akkor meg a pénzt nem fogják oda adni az emberek, mert megint csak “lehuzós” nem lehuzás csak a magyar fizu kevés ehez 😛

 • PhoenixSpirit

  Kb. annyi értelme van, mint a mobil játékokban az in-game vásárlásoknak..

 • Risy

  Érdekes, hasznos dolog, sok sikert kívánok nekik. És ennyi… Amikor még “nagy gamer” voltam, 490 óra semmiség volt. Eszembe nem jutott volna évente 3X cserélni gépet (a számítások alapján). Amióta meg nem játszom sokat, azóta nem igazán foglalkozom azzal, milyen beállításokkal játszok valamit. Szóval, kösz, most már tudok róla, hátha a jövőben lesz értelme gondolkodni rajta.

 • Dávid

  Azért tegyük hozzá hogy egy átlag magyar háztartásban nem hogy ilyen szolgáltatásra,de még a játékok megvásárlására sincs pénz. Ha meg valaki csak játszani akar akkor vásárol minimum 8GB ramot, hozzá egy i3 6100-as procit valami deszkával és egy GTX 1050Ti meg egy HD ready monitort( olcsóbb és csökkenti a gépigényt a full HD-hoz képest) és azzal a gyerek el tud játszani pár évig, max nem minden játékot járat max grafikán a későbbiekben. Nagyjából egy 150.000Ft-os konfig monitorral mindennel. Ahhoz hogy valaki ezt az Nvidia megoldást igénybe tudja venni legalább 20 megabites letöltés lenne szükséges, jó feltöltéssel ami ugye a billentyű parancsok fogadása miatt. A full HD streamnek legalább 10-12 megabit szükséges, de ha esetenként más is használja a netet akkor azért nem árt a 20 megabit. Úgy még látnék benne fantáziát hogyha az Nvidia biztosítaná hozzá a játékokat is… Így esetenként ki lehetne próbálni 1-1 játékot megvásárlás előtt, vagy 1-1 rövidebb játékot felesleges lenne megvenni.Szerintem jelenlegi formájában teljesen értelmetlen az egész, aki ezt ki tudja fizetni játékokkal, nettel, annak tellik gamer PC-re is. 2 havi minimálbérből ki lehet hozni egy olyan gépet amivel már lehet játszani. Ha valaki új gépet vesz játékra, érdemes bőségesen megtámogatni memóriával jelenleg 8-16GB , mindenképp praktikus i3-as processzort nézni hozzá lehetőleg a legújabb szériásat, ne vegyél i5 vagy i7-et csak ha vakítani akarsz vele… Mert az ára 2 és 3 x annyi, de nem tud annyival többet. AMD jelenleg nem praktikus, mert hasonló kategóriás CPU sokszorosa villanyt fogyasztanak és jobban melegednek így gyári ventivel sokkal zajosabbak és nem is olcsóbbak. Videokártyából is érdemes egy felső közép kategóriát belőni ami olyan 50-60000Ft körül van általában. Itt is szerintem az Nvidia ajánlott X50 vagy XX50-es re végződnek, ezek azok amik még halandók számára is elfogadható árban vannak( Figyelembe véve azt hogy gyorsan fejlődik a technika és kb 5 év múlva egy kiflit alig kapsz majd érte). Ugye a 1060, 1070,1080-as szériák is ugyanúgy el fognak avulni.. És akkor majd áldani fogod az eszed hogy 150.000Ft-os konfigot raktál össze egy 500.000Ft-os helyett. Mert 5 év múlva a 150.000Ft-os gép érni fog 50.000Ft-ot, az 500.000Ft-os meg kb 100-at.