Nem csak általánosságban jelenthető ki, hogy Kína a világ legnagyobb piaca, különösen igaz ez a filmekre. A Legendary Pictures tavaly óta már a kínai Wanda Group leányvállalata, így nem meglepő módon az ázsiai fogyasztókra fókuszálnak. Mi mással is lehetne indítani (a Warcraftot leszámítva), mint a valaha volt legdrágább kínai filmmel, egy monumentális alkotással, no és egy A-listás sztárral? A Nagy Fal elsősorban a látvánnyal próbálta megnyerni a nézők kegyeit, no és Matt Damon nevével, hogy ez mennyire sikerült, arra hamarosan kitérünk, előzetesen annyit mondanék, hogy meglátszik az elköltött 150 millió dollár a minőségen.

Ha már a pénzügyeknél tartunk: a Legendary számításai ezúttal tökéletesen bejöttek, hiszen a film már a hazai piacon kitermelte az árát (160 milliós bevételnél jár), az amerikai-európai bemutató pedig még csak ezután jön majd. Gazdaságilag tehát garantált a siker, a kérdés csupán az, hogy mennyire működőképes a kelet és nyugat találkozása.

Matt Damon (William Garin) és kompániája a varázslatos lőpor kedvéért érkezik Kínába, de a robbanó por helyett egy jó nagy falat találnak, rajta számottevő őrséggel. Gyorsan kiderül, hogy mi értelme az építménynek: a túloldalán ugyanis egy szörnyhorda található, amely hatvan évenként egyszer megpróbál áttörni, hogy leigázzák az országot. Hogy-hogy nem épp évforduló van, főhőseink pedig belecsöppennek a csatába, ami hatalmas méretet ölt.

Ezt pedig nyugodtan lehet szó szerint érteni: ilyen látványos csatát rég nem láthattunk mozivásznon és a látvány dicséretekor nem csak a CGI munkát végzőket kell elismernem, az egész megkomponálása nagyon jól sikerült. Látványfilmnek tehát több, mint elfogadható a Nagy Fal. Emlékezetes azonban nem lesz, de ha belegondolunk, ebben tulajdonképpen semmi meglepő nincs.

A film ugyanis eleve úgy készült, hogy két piacot célozzon. Az alaptörténet és a motívumok a keleti piacnak kedveznek, míg a valódi sztárok és a film “mélysége” a nyugati nézőknek szólnak. Ez az egyveleg pedig egyfelől működőképes, mert a felszínesség jót tesz a könnyed fogyaszthatóságnak és ettől egy pörgős kalandfilmet kaptunk, másrészt viszont a fenti macskaköröm nem véletlen: a filmnek nincs mélysége, nem kapunk eleget a kínai kultúrából, a karakterek csak kétdimenziósak, és tulajdonképpen mindent feláldoztak a látványosság oltárán (ráadásul a film relatíve rövid, alig több, mint másfél óra).

A Nagy Fal-nak tehát ennyi a titka: ne egy keleti művészfilmet várjunk némi akcióval és egy A-listás hollywoodi sztárral, sokkal inkább egy hollywoodi nagyszabású kalandfilmre készüljünk, annak minden előnyével és hátrányával.Ennek az elvárásnak pedig maradéktalanul megfelel a film, szórakoztat és kikapcsol arra a jó másfél órára, én pedig többet nem is vártam, így elégedetten távoztam, noha abban is biztos vagyok, hogy pár hét alatt azt is elfelejtem majd, hogy láttam.

Értékelés:

sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

8 hozzászólás : "A Nagy Fal (2016) – kritika"

avatar
Valaki aki nagyon szereti ezt a filmet! ;D
Vendég
Valaki aki nagyon szereti ezt a filmet! ;D
Én Január 7.-én néztem meg IMAX-ben (ami pont jól jött ehhez a filmhez mivel elképesztően látványos) és abban egyetértek hogy még egy ilyen látványos filmet még vagy nem láttam vagy nem emlékszek rá. Én úgy vagyok vele, hogy mivel ez a film rövid eléggé és a sztorija is olyan enyhécske nekem olyan volt ez mint egy kellemes kis álom. De még egyszer mondom ez a film elképesztően látványos és ötletes és ezzel mindent bepótol! Na meg mindig izgalmas volt, sosem volt unalom vagy nyugalom még a párbeszédekben sem. Mindenkinek ajánlom megnézni! Persze lehet hogy nem fogunk sokáig emlékezni rá (bár… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
Edina
Vendég
Edina

Szuper film! Látványban, rendezésben, és úgy anblokk mindenben veri az istenített Star Wars új részeit, de nálam még az Avatart is. Csak ajánlani tudom

Név
Vendég
Név

csapj a szádra a Star Wars-t semmi nem veri…

Tridio
Vendég
Tridio

Ez így van!

bogre
Vendég
bogre

Van aki nem teljesne elfogult csőlátású talán azért 🙂

Orbán Károly
Vendég
Orbán Károly

IMÁDOM A STAR WARS FILMEKET DE EZ AZ UTOLSÓ KETTŐ MEG SE KÖZELÍTI A ELŐZŐKET.

Zé
Vendég

Látványos… de semmi több sajnos.

Isti
Vendég
Isti

A film rendkívül látványos, monumentális darab. A rendező kiváló munkát adott ki a kezéből. A történet azonban gyermeteg, gyenge, és inkább számítógépes játékokba való, az alacsony kategóriák közé. A Nagy Falról egy ilyen forgatókönyvet írni vétek volt. Egy ekkora költségvetés lehetőségét elpazarolni egy semmilyen történetre… A szkíták, mongolok,tatárok,hunok könnyűlovasságáról, az íjfeszítő népek támadásairól kellett volna szólnia. Ha hollywoodból érkezett a forgatókönyv, akkor értem a miérteket. Ha Beijingből jött a történet, akkor gyenge és lapos. Kár volt elfecsérelni a puskaport és eláztatni erre a történetre.

wpDiscuz