A függetlenség napja: Feltámadás (2016)
Láthattunk már idén B kategóriás blockbusterre próbálkozást. Ott volt például a Támadás a Fehér Ház ellen 2. Viszont az idén nyáron megjelenő látványfilmek zászlóshajójának A függetlenség napja folytatásának kellett volna lennie. Sajnos nem lett az

Will Smith, Jeff Goldblum és iszonyú kínos, de mégis imádni való párbeszédek. Ezek jutnak eszünkbe, ha szóba kerül A függetlenség napja 1996-ból. Egy bájos B-kategóriás látványfilm, amit már szinte mindenki látott. Ezért nem is bántam, mikor meghallottam, hogy az űrlények vissza fognak térni. A húszéves évfordulóra el is készült: A függetlenség napja – Feltámadás címmel. (Ennél klisésebb címet véleményem szerint az életben soha sem tudtak volna adni. Mi lesz a következő rész címe? Újrafeltámadás?)

Az űrlények újra visszatérnek, csak most nem 15 mérföld átmérőjű hajókkal, hanem 5000 mérföld átmérőjű hajókkal. És most még gonoszabbak, mint voltak.

A baj ezzel a filmmel annyi, hogy nem szórakoztató. Hiába tűnik fel néhány régi ismerős az előző filmből, hiába lőnek el néha hatásos egysorosokat, hiába a 3D, a film sajnos dögunalmas. Olyan szinten nem tudott érdekelni a történetvezetés, hogy sajnos a film közepén sikerült elaludnom. Tudom, hogy elég ciki, de bennem megvolt a jóindulat. Súlytalan a cselekmény, egy percig nem tudtam azon izgulni, hogy mi lesz a végkifejlet.

Persze beleköthetnék még olyan dolgokba, hogy a történet hemzseg az iszonyatos logikai átgondolatlanságoktól, vagy hogy a színészek nagy része olyan gyenge, hogy egy fogkrémreklámban erősebb a jelenlét. De mivel ez egy látványfilm, nem szabad ilyenekkel foglalkozni. De akkor legalább lenne látványos… Nem arról van szó, hogy rossz lenne a CGI, de azért láttunk már ettől sokkal jobbat is az elmúlt 5 évben.

Természetesen vannak a filmnek pozitív jellemzői is. Akik szeretnék megint az okoskodó Jeff Goldblumot hallgatni, azok nagy dózisban meg fogják kapni. Sőt, a filmben szinte az összes régi szereplő visszatér, kivéve Will Smith-t. Ő nem elég menő már ehhez. És igen, a filmben van néhány jó poén, vannak benne idézhető egysorosok, de sajnos ez manapság már édeskevés.
Nem mondom, hogy ne nézzétek meg. Egyszer, agykikapcsolásra TALÁN működhet. Ezt a filmet sem fogjátok újranézni életetek során. Elmentek rá a moziba, kihúzzátok a kis bakancslistátokról, azután az imdb listátokról, utána pedig elrakjátok a mozijegyet a gyűjteményetekbe.De nyár van gyerekek! Tombol a blockbuster szezon, olyan filmek érkeznek hamarosan, mint a Star Trek, vagy a Suicide Squad. Ugyan minek pazarolnátok erre a mozipénzeteket?
-Kecskés Balázs-

sav5-01

Ezért szerettük

 • Nyári popcornfilmnek talán jó lehet
 • Néhány jó beszólás

És ezért nem

 • Történet
 • Dögunalom
 • Kínos
 • Színészek

Összefoglaló

Egy folytatás, aminek semmi létjogosultsága, a pénzen kívül. Az viszont nem igazán folyik...
5

Szerintünk

Alakítások - 5
Történetvezetés - 4
Látvány/Hangulat - 6

11 hozzászólás

 1. Lényegében egy jó film lett szerintem. Az első részhez képest a sztori nem változott jöttek, kaptunk, támadtunk, kaptunk, majd visszatámadtunk és győztünk. Először ők állítottak csapdát, majd mi. De hát a sztori szerintem úgy jó ahogy, és egy kis ízelítő is van benne, hogy a folytatásba mi lesz, ha lesz. Én remélem hogy lesz, és legalább ilyen látványos, és ha a sztori is legalább ilyen, vagy jobb lesz, akkor már várom is. Látványban ott volt tényleg. Nézzétek meg, nekem tetszett, bár én sci-fi rajongó vagyok.

  Válasz
  • Szerintem is nagyon jó volt 🙂 Nincs ezzel semmi gond és jol mondod legyen csak folytatása 🙂

   Válasz
 2. megnéztem moziba , teljesen másra számítottam , akkora baklövés ez a film hogy hihetetlen 🙁
  szánalmas sajnos hogy 2016-ban ennyire futotta egy olyan film folytatása ként ami már kultusz szerintem

  Válasz
 3. Hát sajnos tényleg annyira sz@r, hogy sajnos nem lehet emelkedett metaforákkal beszélni róla.

  Válasz
 4. Star Trek egy unalmas sz.r film!!!! Biztos hogy nem fogok el menni rá!!

  Válasz
 5. Kritikusi szintű véleményezést nem mondhatok, olvastam sokat belőle. Lehet, hogy nem Oscar-díjas alakításokat láthatunk, lehet hallottunk jobb poénokat, és láttunk látványosabb filmet. De nekem élmény volt egyik régi kedvenc filmem folytatását megnézni. És igenis élvezhető. Ne tudós szemmel gondolkodj az egészről. És ha a történetet unalmasnak találod, találj ki jobbat, ami nem hajaz semmi másra, van némi konkurencia manapság olyan sci-fikből amik a Föld elleni idegen támadás tézisét dolgozzák fel. Aki szerette a régit, annak mindenképp ajánlom az újat is.

  Válasz
 6. Moziban láttam. Az összeeszkábált történethez képest meglehetősen hosszú. A professzorról meg nem is tudtam, hogy meleg. Kár érte. 6/10, ami kicsit felhúzza a végén található főbunyó a főgenya ellen, végre nem sötétben verekedtek meg és ez ritkaság számba ment a CGIre épülő filmek esetében.

  Válasz
 7. Atom nagy csalódás, az első rész bomba volt, szépen felvonultatott történettel, drámával, csatával, humorral és happy end-el. Ez egy hirtelen csapjunk a lecsóba, szarul felvezetett, kínosan gyenge színészekkel, elviccelődött drámai jelenetekkel szabdalt dögunalom. Az íre az tette fel a pontot, amikor katasztrófa jelenet közben a rémület helyett inább viccelődnek és mosolyogva szurkolnak a gyerekek a katonáknak, pedig nincsenek messze a csatától. Az ilyen jelenetekből abszolút hiányzott a drámai rémület, amit esetleg a néző szívesen átélt volna, ehelyett inkább vicces aranymálna díjas szar jeleneteket alkottak.

  Válasz
 8. Egy szóval..Sz*r.Tele ismétlésekkel az előző részből…
  Sokkal,sokkal többet vártam tőle…

  Válasz
 9. A párom vitt be a moziba rá, mert imádta az első részt. Féltem tőle, és sajnos félelmeim be is váltak.
  Az, hogy logikátlanságok vannak egy Hollywoodi Sci-fi filmben, nem igazán meglepő – inkább az a ritka, ha nem tűnik fel kétpercenként akkora marhaság, amitől a dupla facepalmba menekül a moziban ülve az átlagos intelligenciájú néző.

  A Függetlenség Napjának folytatásában nem is ez a legfélelmetesebb, mert számítottam rá, hogy a fizikai törvények az ablakon ki lesznek dobva, vagy a logikus gondolkodásra egyik szereplő sem lesz képes. Miért is lenne, ezek a filmek nem erről szólnak. A baj az, hogy ezzel együtt sem sikerült szórakoztató történetet összefércelniük a készítőknek. A forgatókönyv síkegyszerű, ami nem lenne gond, ha a szövegek és az egymondatos beszólások jobban mennének. De sajnos azok sem ütnek. Valahogy az 1980-as és 90-es években ezek sokkal jobban mentek a B osztályos blockbusterekben. Majdnem azt írtam, hogy azok a forgatókönyv írók, akik az 1980-as és 90-es években annyi, mai szóval mémmé vált egymondatost kiötlötték, már eltűntek, és írmagjuk se maradt. Aztán eszembe jutott, hogy a Deadpool-nál telibeszájjal röhögtem a Taken / Liam Neeson-os utalásnál, meg a többi kismillió hasonlónál. Szóval vannak, akik még rendesen űzik ezt az ipart, de ők nem voltak ott a Függetlenség Napjának második része környékén.
  Aztán ott vannak a színészek. Régen imádtam Bill Pullmant, de itt kiütötte a szemem, hogy miért látom mostanság már inkább csak egy-egy jelentre szóló mellékszerepekben. Szörnyen egydimenziós szegény, és ugyanezt szóról-szóra el tudom mondani William Fichtnerről, aki dettó züllik le (bakker The Lone Ranger, Elysium, sőt TMNT? Hova lett a régi nagy kvalitása?!?). A többiek sem jártak jobban, Liam Hemsworth talán még a legszerencsésebb, mert sok időt kapott a képernyőn, és valamennyire árnyalt a karaktere legalább – kár, hogy még így sem tud az ember együttérezni vele. A kínai karakterek látványosan csak azért kerültek bele, hogy a film a kínai piacon kellő figyelmet kapjon – annyira erőltetett a kínai vonal, hogy az ember már majdnem rákérdez a moziban, hogy az Indiaiakat mikor veszik be vajon?
  Brent Spiner-t pedig nem tudom, hogy vették rá a szereplésre, és arra, hogy meztelen seggel adja elő a homokos kattant zsenit. Vagy rá is az lenne igaz, mint Fichtnerre és Pullmanra?

  Marad a CGI, mint mentsvár. Annyira én nem érzem azt, hogy rossz lenne – a “másik” nagy CGI huszárhoz, Michael Bay-hez képest itt legalább látjuk, hogy mi zajlik a mozivásznon. Ez is valami, lássuk be. A városok lerombolása sokadszorra már nem olyan látványos, szerintem a gyakori moziba járó már kicsit unja, ahogy az ismert épületek sokadszorra omlanak le és robbannak fel. Gondolom a 3D grafikusok meg örülnek, hogy az egyszer már megcsinált modelleket hányszor és hányszor használhatják fel újra, picit más effektekkel…
  Azt viszont meg kell adni, hogy az első részben az alienek, az űrhajóik, az egész misztérium még ütött. Ennyi év után hiába a sokkal nagyobb űrhajó és az óriás-főellenség, a végeredmény valahogy erőltetettnek hat. Hogy ez belefásulás, kiöregedés avagy fantáziátlanság, én nem tudom, de hogy nem segít a filmen, az fix.

  Ami mégis meglepő, hogy mennyi nézőnek tetszett. Ezek szerint azért a film mégiscsak megtalálta a közönségét. Ha pedig innen nézzük, akkor kvázi semmis minden, amit fent írtam. Mert a harmadik résznél is tömve lesznek a mozitermek…

  Válasz
 10. Én az első rész után ezt automatikusan nem néztem meg, és nem is akarom, nem is bánom.
  Az első rész látványos volt ugyan, de anyira bugyuta, hogy képtelen voltam beleélni magam.
  Tele volt amcsi ostobasággal. Szégyen, hogy akkora sikere volt, bár ott dúl a hazafiság ezerrel, és ezt simán kihasználták, akár kakát is felszolgálhattak volna amcsi zászlóban.
  Ennyire ostoba lenne a célközönség, hogy mindent szájba kellene rágni, és szarrá poénkodni, mikor a viágunk éppen a pusztulás küszöbén van?
  Most komolyan. Mi más eredménye lehet a filmnek mint, hogy nyerünk?
  Hihető ez? Nem. Megnézem? Mi értelme lenne?
  Inkább megnézem itthon az Ötödik elem-et huszadszorra is. Az vicces, látványos, és zseniálisan megrendezett…ja, és a szereplők is nagyot alkotnak, még Bruce Willis is.

  Válasz

Szólj hozzá

Mert a te véleményed számít igazán (ráadásul regisztrálnod sem kell)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>