Layers of Fear




Az utóbbi években nagy sikernek örvendenek a túlélő horrorok, ahol bármilyen fegyver viselete nélkül kell „szembe szállnunk” az ijesztőbbnél ijesztőbb lényekkel. A nemrég megjelent lengyel Layers of Fear nevű indie csoda eme trenddel megy szembe, és a klasszikus kísértet házas horrorfilmek világát idézi meg. A Layer os Fear egyedisége a kor horror játékaihoz lépest már a történetben is megmutatkozik. Nem egy nemes cselekedetért küzdő hőst alakítunk, aki valamilyen véletlen folytán keveredett rémisztő körülmények közé, ahonnan próbál épségben kikecmeregni, hanem egy népszerű, tehetséges, megtört lelkű festő bőrébe bújunk, aki saját házában bolyong.

Magáról a történetről többet nem is szeretnék elárulni, hiszen annyira rövid a játék, hogyha részletesebben el kezdeném ecsetelni a sztorit, akkor gyakorlatilag el is mesélném azt. Persze a rövidsége miatt még nem lesz rossz a játék, igaz egy három-négy óra alatt végig játszható és a történet se feszeget komoly filozófiai kérdéseket, mint mondjuk a Soma lebilincselő sztorija, de ettől még igazán szívszorító és élvezetes.

A kísértetház feelingnek köszönhetően a történet mellett a játékmenet is nagyon egyszerű. Főhősünkkel csupán annyi a dolgunk, hogy a házban sétáljunk és ajtókat nyitogassunk és így jutunk előre a sztoriban és persze a levél és jegyzet töredékek elolvasásával. Sétáló szimulátornak is szokás csúfolni e végletekig leegyszerűsített játékmenetet, de a Layers of Fear sikere tulajdonképpen ebben rejlik. Megtört elmével és szívvel bolyongunk egy gótikus stílusú házban, ahol vágyunkat próbáljuk beteljesíteni, miközben a ház és annak berendezése lesz rémisztő a sötétbe való burkolódzástól, és persze a klasszikus jumpscare-ektől. Bár aki az Amnesia játékokon, vagy az Outlast-en nevelkedett, azoknak ezek a jumpscare-k valószínűleg nem lesznek ijesztők, sőt az egész játék unalmas lesz.

12810211_1122705451107114_1515324716_oA Layers of Fear további érdekessége még, hogy igaz, hogy gyakorlatilag csak egy házban játszódik mégis igen változatos az. Ez egy izgalmas játékelemnek köszönhető, ami úgy néz ki, hogyha például bemegyünk egy szobába és utána megfordulunk és kimegyünk az ajtón, amin bejöttünk, akkor már nem az előző helységben vagyunk, hanem egy teljesen másikban, vagy például teljesen el is tűnik az az ajtó, amin bejöttünk. Tehát folyamatosan változik a környezet körülöttünk, nem megyünk kétszer ugyanabba a helységbe, még akkor, se ha ezt szeretnénk, mert eme fura kísérteties, álomszerű épületben folyamatosan változtatja falait a ház.

De amitől igazán élvezetessé válik a Layers of Fear az a zene és a látvány.

Ezek együttes hatásával alakul ki az a nyomasztó atmoszféra, ami ezt a játékot övezi. A zene páratlan, érzelmekkel teli és szerencsére igen változatos. A látvány pedig önmagáért beszél, mind művészileg és technikailag is kimagasló. A játék Unity engine-t használ, amiből a maximumot, vagy még talán annál is többet sikerült kicsikarni a fejlesztőknek. Nagyon részletes és aprólékos textúrák vannak mindenhol ebben a kísérteties, komor házban, melyet lenyűgöző bevilágításokkal sikerült igazán széppé tenni.

Ennek köszönhetően a játék ajánlott gépigénye igen magas, ami azért is bosszantó, mert egy-egy bevilágításnál hajlamos a játék alacsony FPS számot produkálni még egy erős gép esetén is. Playstation 4-en és Xbox One-on is elérhető a Layers of Fear, amelyek a látványt tekintve hozzák a PC verzió színvonalát.



A Layers of Fear tehát egy rövid, egyszerű játékmenettel rendelkező, de igazán élvezetes atmoszférikus játék. Hardcore, akciódús horror kedvelőknek csöppet sem félelmetes.De sétálgatni, elmélkedni szerető horror kedvelőknek igazi különlegesség ez a játék, a hangulat, látvány és zene miatt egyaránt.
-E.T.-
[fb_button]

1 Comment

  1. Hatalmas játék! A “horror” játékok többsége csak a több liternyi vérről szól meg a belezésről(mint ahogy a filmek nagy része is) de ez véégre a frászt hozza az emberre! Nem vártam sokat tőle…megint egy mászkálós játék amibe ajtókat meg szekrényeket kell nyitogatni…na puff…aztán az első pálya után nagyot néztem! A sztori nagyon jó ! A hangok pedig különösen! Én ajánlom a fejhallgatót !

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .