Nem csak általánosságban jelenthető ki, hogy Kína a világ legnagyobb piaca, különösen igaz ez a filmekre. A Legendary Pictures tavaly óta már a kínai Wanda Group leányvállalata, így nem meglepő módon az ázsiai fogyasztókra fókuszálnak. Mi mással is lehetne indítani (a Warcraftot leszámítva), mint a valaha volt legdrágább kínai filmmel, egy monumentális alkotással, no és egy A-listás sztárral? A Nagy Fal elsősorban a látvánnyal próbálta megnyerni a nézők kegyeit, no és Matt Damon nevével, hogy ez mennyire sikerült, arra hamarosan kitérünk, előzetesen annyit mondanék, hogy meglátszik az elköltött 150 millió dollár a minőségen.

Ha már a pénzügyeknél tartunk: a Legendary számításai ezúttal tökéletesen bejöttek, hiszen a film már a hazai piacon kitermelte az árát (160 milliós bevételnél jár), az amerikai-európai bemutató pedig még csak ezután jön majd. Gazdaságilag tehát garantált a siker, a kérdés csupán az, hogy mennyire működőképes a kelet és nyugat találkozása.

Matt Damon (William Garin) és kompániája a varázslatos lőpor kedvéért érkezik Kínába, de a robbanó por helyett egy jó nagy falat találnak, rajta számottevő őrséggel. Gyorsan kiderül, hogy mi értelme az építménynek: a túloldalán ugyanis egy szörnyhorda található, amely hatvan évenként egyszer megpróbál áttörni, hogy leigázzák az országot. Hogy-hogy nem épp évforduló van, főhőseink pedig belecsöppennek a csatába, ami hatalmas méretet ölt.

Ezt pedig nyugodtan lehet szó szerint érteni: ilyen látványos csatát rég nem láthattunk mozivásznon és a látvány dicséretekor nem csak a CGI munkát végzőket kell elismernem, az egész megkomponálása nagyon jól sikerült. Látványfilmnek tehát több, mint elfogadható a Nagy Fal. Emlékezetes azonban nem lesz, de ha belegondolunk, ebben tulajdonképpen semmi meglepő nincs.

A film ugyanis eleve úgy készült, hogy két piacot célozzon. Az alaptörténet és a motívumok a keleti piacnak kedveznek, míg a valódi sztárok és a film “mélysége” a nyugati nézőknek szólnak. Ez az egyveleg pedig egyfelől működőképes, mert a felszínesség jót tesz a könnyed fogyaszthatóságnak és ettől egy pörgős kalandfilmet kaptunk, másrészt viszont a fenti macskaköröm nem véletlen: a filmnek nincs mélysége, nem kapunk eleget a kínai kultúrából, a karakterek csak kétdimenziósak, és tulajdonképpen mindent feláldoztak a látványosság oltárán (ráadásul a film relatíve rövid, alig több, mint másfél óra).

A Nagy Fal-nak tehát ennyi a titka: ne egy keleti művészfilmet várjunk némi akcióval és egy A-listás hollywoodi sztárral, sokkal inkább egy hollywoodi nagyszabású kalandfilmre készüljünk, annak minden előnyével és hátrányával.Ennek az elvárásnak pedig maradéktalanul megfelel a film, szórakoztat és kikapcsol arra a jó másfél órára, én pedig többet nem is vártam, így elégedetten távoztam, noha abban is biztos vagyok, hogy pár hét alatt azt is elfelejtem majd, hogy láttam. (6.5/10)

 4 Hozzászólás

 1. Én Január 7.-én néztem meg IMAX-ben (ami pont jól jött ehhez a filmhez mivel elképesztően látványos) és abban egyetértek hogy még egy ilyen látványos filmet még vagy nem láttam vagy nem emlékszek rá. Én úgy vagyok vele, hogy mivel ez a film rövid eléggé és a sztorija is olyan enyhécske nekem olyan volt ez mint egy kellemes kis álom.
  De még egyszer mondom ez a film elképesztően látványos és ötletes és ezzel mindent bepótol! Na meg mindig izgalmas volt, sosem volt unalom vagy nyugalom még a párbeszédekben sem. Mindenkinek ajánlom megnézni!
  Persze lehet hogy nem fogunk sokáig emlékezni rá (bár én személy szerint igen), de én bármikor megnézném, mivel nagyon jó (“kis”) film! 😀

  Válasz
 2. Szuper film! Látványban, rendezésben, és úgy anblokk mindenben veri az istenített Star Wars új részeit, de nálam még az Avatart is. Csak ajánlani tudom

  Válasz
  • csapj a szádra a Star Wars-t semmi nem veri…

   Válasz
   • Ez így van!

    Válasz

Szólj hozzá

Mert a te véleményed számít igazán (ráadásul regisztrálnod sem kell)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Add meg a helyes választ az alábbi összeadásra (CAPTCHA): *